Verbetering NASH door vitamine E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine E is een effectieve behandelmethode van niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Aan de studie namen 247 personen deel met deze leverontsteking die geen diabetes hadden. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen gedurende zo'n twee jaar 30 mg pioglitazon per dag, 800 IU vitamine E of een placebo. Het effect van de behandeling werd onder andere vastgesteld op basis van de vermindering van leververvetting (steatose), ontsteking en verbindweefseling (fibrose).
Suppletie met vitamine E leidde tot een snelle en significante verbetering van NASH. Dit in tegenstelling tot gebruik van het medicijn pioglitazon of de placebo. Gebruik van vitamine E en pioglitazon leidde tot een significante verlaging van ALAT en ASAT en tot een afname van leververvetting (NAFLD), een voorstadium van NASH. Beide middelen hadden geen effect op de mate van fibrose. Personen die pioglitazon gebruikten hadden meer gewichtstoename dan de overige proefpersonen. Het aantal gemelde bijwerkingen was voor alle groepen gelijk.
Vitamine E werkt beter dan een placebo bij de behandeling van NASH. Pioglitazon heeft geen voordeel ten opzichte van een placebo, behalve dat met dit medicijn de leverwaarden en NAFLD verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen