Myo-inositol effectief bij leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met myo-inositol heeft een ontstekingsremmende werking en verbetert de lichaamssamenstelling van personen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). 

Voor de studie werden 48 obese personen met NAFLD willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 4 gram myo-inositol of 4 gram maltodextrine (placebo). Voor en na de suppletieperiode werd de lichaamssamenstelling bepaald alsook ontstekingsmarkers gemeten. 

Onder invloed van suppletie met myo-inositol, de natuurlijke en meest effectieve vorm van inositol, nam de vetmassa significant meer af ten opzichte van de placebo. Ook werd in de suppletiegroep een significant grotere toename van de vetvrije massa (waaronder de spiermassa) gezien ten opzichte van de placebogroep. Myo-inositol ging bovendien gepaard met een significant verminderde expressie van de ontstekingsstof Tumor Necrose Factor alfa (TNF-alfa). Suppletie was echter niet van invloed op andere ontstekingsmarkers zoals CRP

Myo-inositol is eerder geprezen om zijn anti-diabetische, antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen. Dit onderzoek bevestigt een rol voor myo-inositol bij het tegengaan van ontstekingen bij personen met leververvetting. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen