Verslavend voedsel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Voeding met een hoog vetgehalte en/of een hoge glycemische lading (GL) hebben een sterk verslavende werking. De GL zegt niet alleen iets over de snelheid waarmee de glucosespiegel stijgt na inname van bepaalde voedingsmiddelen (Glycemische Index), maar houdt ook rekening met de geconsumeerde hoeveelheid koolhydraten.

De wetenschappers voerden twee studies uit. Aan de eerste studie namen 120 studenten deel die een vragenlijst invulden waarmee de mate van verslaving aan levensmiddelen werd bepaald. Ook moesten ze uit een lijst van 35 levensmiddelen kiezen welke producten de meest verslavende werking hadden. Aan de tweede studie namen 384 personen deel. Ze kenden aan ieder van de 35 levensmiddelen een verslavingsscore toe op een schaal van 1 tot 7 (1 = niet verslavend, 7 = extreem verslavend).

In beide studies werden nagenoeg dezelfde resultaten gevonden. Sterk bewerkte producten met een hoog gehalte aan vet en/of geraffineerde suikers waren het meest verslavend. In de top tien stond bovenaan chocolade gevolgd door ijs, frieten, pizza, koekjes, chips, cake, popcorn, kaasburger en tot slot een muffin.

Onbewerkte producten zoals groenten en fruit zijn niet verslavend, terwijl bewerkte producten snel leiden tot overconsumptie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen