Verslavend voedsel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding met een hoog vetgehalte en/of een hoge glycemische lading (GL) hebben een sterk verslavende werking. De GL zegt niet alleen iets over de snelheid waarmee de glucosespiegel stijgt na inname van bepaalde voedingsmiddelen (Glycemische Index), maar houdt ook rekening met de geconsumeerde hoeveelheid koolhydraten.

De wetenschappers voerden twee studies uit. Aan de eerste studie namen 120 studenten deel die een vragenlijst invulden waarmee de mate van verslaving aan levensmiddelen werd bepaald. Ook moesten ze uit een lijst van 35 levensmiddelen kiezen welke producten de meest verslavende werking hadden. Aan de tweede studie namen 384 personen deel. Ze kenden aan ieder van de 35 levensmiddelen een verslavingsscore toe op een schaal van 1 tot 7 (1 = niet verslavend, 7 = extreem verslavend).

In beide studies werden nagenoeg dezelfde resultaten gevonden. Sterk bewerkte producten met een hoog gehalte aan vet en/of geraffineerde suikers waren het meest verslavend. In de top tien stond bovenaan chocolade gevolgd door ijs, frieten, pizza, koekjes, chips, cake, popcorn, kaasburger en tot slot een muffin.

Onbewerkte producten zoals groenten en fruit zijn niet verslavend, terwijl bewerkte producten snel leiden tot overconsumptie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen