Visolie gunstig bij epilepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met epilepsie die onvoldoende reageren op anti-epileptica kunnen baat hebben bij suppletie met een relatief lage dosis omega 3-visvetzuren.

Aan de crossoverstudie namen 24 epilepsiepatiënten deel. De studie duurde in totaal 42 weken waarbij de personen in willekeurige volgorde een supplement met een relatief lage dosis omega 3-visvetzuren, hoge dosis omega 3-visvetzuren of een placebo (maïsolie) kregen. De behandelperiodes duurden telkens tien weken met tussenperiodes van zes weken.

Suppletie met de lage dosis omega 3-visvetzuren (1080 mg EPA en DHA per dag) leidde in vergelijking met de placebo tot een significante afname van het aantal epilepsieaanvallen met 34%. Tevens werd er een significante afname van de bloeddruk gezien. De hoge dosis omega 3-visvetzuren was echter niet geassocieerd met een afname van epileptische aanvallen of met een verbetering van cardiovasculaire risicofactoren. 

Het effect van de relatief lage dosis visolie is vergelijkbaar met dat van medicatie bij epilepsiepatiënten die onvoldoende reageren op anti-epileptica. De resultaten suggereren dat een lage dosis omega 3-visvetzuren het aantal epileptische aanvallen kan verminderen en de gezondheid van patiënten kan verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen