Visolie voor meer spierkracht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Visoliesuppletie verhoogt significant de spierkracht na training  van oudere vrouwen.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Aberdeen en werd in dezelfde stad gepresenteerd tijdens het British Science Festival.

Er werden 14 vrouwen van 65 jaar en ouder verdeeld in twee groepen. De helft van de vrouwen kreeg dagelijks een visoliesupplement en de andere helft kreeg dagelijks een placebo (olijfolie). De vrouwen volgden gedurende 12 weken een trainingsprogramma. De training bestond uit twee sessies van 30 minuten met oefeningen voor de beenspieren.

Bij vrouwen die visolie kregen was de spierkracht van de beenspieren na 3 maanden trainen met 20% toegenomen. Bij de vrouwen in de placebogroep was de spierkracht met 11% toegenomen. Het verschil tussen beide groepen bleek significant.

Door dezelfde onderzoeksgroep werd eerder een vergelijkbare dierstudie gedaan. Het bleek dat visoliesuppletie een anabool (opbouwend) effect heeft op de spiermassa van ratten. De wetenschappers hopen met een vervolgstudie - waarbij het effect ook bij mannen wordt getest - aan te kunnen tonen dat visoliesuppletie helpt bij de behandeling van sarcopenie. Sarcopenie - het leeftijdsgebonden verlies van spiermassa - is een veelvoorkomend verouderingsprobleem dat aanzienlijke gezondheidszorgkosten met zich meebrengt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen