Visvetzuren en Q10 gunstig voor PSA

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-vetzuren en coënzym Q10 hebben een gunstig effect op de PSA (Prostaat Specifiek Antigen). PSA is een marker die gebruikt wordt om prostaatkanker op te sporen en waarmee na de diagnose het verloop van de ziekte kan worden vervolgd.

Er namen meer dan 500 gezonde mannen aan de studie deel met een PSA-waarde ≤2,5 ng/ml. De deelnemers werden willekeurig in vier groepen verdeeld. Ze kregen gedurende 3 maanden dagelijks een supplement met omega 3-vetzuren (1,12 gram EPA en 0,72 gram DHA), 600 mg gammalinoleenzuur (GLA), 100 mg coënzym Q10 of een placebo. In het bloed werden diverse parameters bepaald.

Suppletie met omega 3-vetzuren en coënzym Q10 leidde tot een significante afname van de PSA-waarde met respectievelijk 30% en 33%. Daarentegen leidde suppletie met GLA tot een significante toename van de PSA-waarde met 15%. Tevens bleek de PSA-waarde niet alleen gerelateerd aan de concentraties van omega 3- en 6-vetzuren en coënzym Q10, maar ook aan de duur van de suppletieperiode.

De resultaten van de studie laten zien dat suppletie met omega 3-vetzuren en coënzym Q10 een gunstig effect heeft op de PSA-waarde terwijl het omega 6-vetzuur GLA leidt tot een stijging van de concentratie PSA.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen