Vitamine B2 verbetert hemoglobine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage riboflavinespiegel is van invloed op de ijzerstatus. Suppletie kan volgens wetenschappers van de University of Sheffield uitkomst bieden bij een lage hemoglobine.
Riboflavine (vitamine B2) speelt een rol bij de absorptie en bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Om het effect van suppletie te bestuderen, werden 119 vrouwen van 19 tot 25 jaar met een riboflavinetekort verdeeld over 3 onderzoeksgroepen. De verschillende groepen slikten 8 weken lang iedere dag 2 of 4 mg riboflavine of een placebo. Voorafgaand aan en na afloop van de suppletie werd de hematologische status bepaald. De voedingsinname van de vrouwen werd vastgelegd en in een subgroep werd tevens de ijzeropname gemeten.
Door suppletie van riboflavine verbeterde de riboflavinestatus significant. Dit effect was dosisafhankelijk. In de beide suppletiegroepen was een verbetering van de hemoglobinestatus significant gerelateerd aan een toename van de riboflavinestatus. Bij de 33% van de vrouwen die bij aanvang van het onderzoek de laagste riboflavinespiegel hadden werd de grootste toename in hemoglobinestatus als gevolg van suppletie waargenomen. De inname van ijzer met de voeding en de opname van ijzer veranderden niet gedurende het onderzoek.
Vrouwen met een slechte riboflavinestatus hebben het meest baat bij suppletie met riboflavine. De hematologische voordelen zijn bij deze proefpersonen het grootst.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen