Vitamine D en vermoeidheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor het eerst is het mechanisme blootgelegd waarmee spiervermoeidheid bij een vitamine D-tekort kan worden verklaard.

Voor de studie werden 12 proefpersonen geselecteerd met een ernstig vitamine D-tekort. De proefpersonen kregen vitamine D gesuppleerd. Met behulp van een non-invasieve magnetische resonantiescan werd na inspanning in de kuitspieren van de deelnemers informatie verkregen over het herstel van de voorraad fosfocreatine in de spier. Spiercellen hebben grote hoeveelheden ATP nodig tijdens inspanning en gebruiken energierijke fosfaatgroepen - het fosfocreatine -  voor de snelle vorming van ATP. Na een spiercontractie vullen de mitochondriën de voorraad fosfocreatine aan. De snelheid waarmee dit proces verloopt, is een indicatie voor het functioneren van de oxidatieve fosforylering in de mitochondriën.

Na 10 tot 12 weken leidde suppletie tot een significant sneller herstel van de voorraad fosfocreatine in de kuitspier. Dit duidde op een significante verbetering van de oxidatieve fosforylering en ging gepaard met een significante toename van de vitamine D-spiegel van gemiddeld 9 nmol/l tot gemiddeld 114 nmol/l. De deelnemers hadden minder last van vermoeidheid na suppletie. Er werd een duidelijk verband gevonden tussen een stijging van de vitamine D-spiegel en een afname van de tijd benodigd voor aanvulling van de voorraad fosfocreatine.

Suppletie met vitamine D verbetert de oxidatieve fosforylering in de mitochondriën na inspanning bij personen met een vitamine D-tekort. De resultaten suggereren dat veranderingen in de oxidatieve fosforylering een rol spelen bij spiervermoeidheid als symptoom van een vitamine D-tekort. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen