Vitamine D-gebrek door corticosteroïden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gebruik van corticosteroïden is geassocieerd met een tweemaal verhoogde kans op een vitamine D-deficiëntie.
Bij een totaal van 22.650 kinderen, jongeren en volwassenen werd het corticosteroïdengebruik in de afgelopen 30 dagen nagegaan en gerelateerd aan de vitamine D-concentratie. Een concentratie lager dan 25 nmol/L werd als deficiënt beschouwd.
Van de deelnemers hadden 181 personen in de afgelopen 30 dagen corticosteroïden gebruikt. Het betrof alleen orale inname, dus geen inhalatiecorticosteroïden. Bij 5% van de niet-steroïdgebruikers werd een vitamine D-deficiëntie aangetroffen in vergelijking met 11% bij de steroïdgebruikers. De kans op een vitamine D-tekort was met 2 keer significant hoger bij gebruik van corticosteroïden.
Mogelijk wordt het tekort veroorzaakt doordat onder invloed van corticosteroïden de concentratie van een enzym stijgt dat verantwoordelijk is voor inactiviteit van vitamine D. Al eerder werd aangetoond dat personen die frequent gebruikmaken van deze ontstekingsremmers - waaronder personen met de ziekte van Crohn en kinderen met astma - een verhoogd risico van een vitamine D-deficiëntie hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen