Vitamine D-status en risico prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De aanwezigheid van kenmerken van het metabool syndroom verhogen het risico van prostaatkanker. De mate waarin wordt in sterke mate bepaald door de vitamine D-status, zo bleek uit Fins onderzoek.
Aan het onderzoek namen 132 personen met prostaatkanker en 456 controlepersonen deel. Bestudeerd werd de invloed van de vitamine D-spiegel en een aantal specifieke kenmerken van het metabool syndroom (hoge BMI, hoge bloeddruk en en laag HDL-cholesterol) op het risico van prostaatkanker.
Uit de resultaten bleek dat bij een combinatie van een laag HDL-cholesterol, een BMI groter dan 28 kg/m2 en een bovendruk hoger dan 150 mm Hg, de kans op prostaatkanker 3,36 maal was verhoogd. Als daarbij tevens sprake was van een lage vitamine D-spiegel (lager dan of gelijk aan 40 nmol/l) betekende dit zelfs een 8 maal verhoogd risico. Dit vergeleken met degenen zonder de metaboolsyndroomkenmerken en een gemiddelde vitamine D-status. Er bleek geen verband tussen de metaboolyndroomkenmerken en de concentraties vitamine D. Dit met uitzondering van HDL-cholestrol. Voor alle kenmerken afzonderlijk bleken alleen een hoge BMI en een hoge bovendruk de kans op prostaatkanker licht te verhogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen