Vitamine D stimuleert bètacellen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
zijn)Vitamine D kan de bètacelfunctie bij personen met prediabetes verbeteren.
Aan de studie namen 92 personen met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar deel. De gemiddelde BMI was 32 kg/m2 (normaalwaarde 25 kg/m2) en de HbA1c was 41 mmol/mol (moet bij voorkeur beneden de 53 mmol/mol). De proefpersonen werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende 16 weken dagelijks 2000 IE vitamine D (al dan niet in combinatie met calcium) of alleen 800 mg calcium (als calciumcarbonaat).
De zogenaamde 'disposition index' verbeterde met 26% significant in de vitamine D-groep, terwijl deze met 14% verslechterde in de calciumgroep. In deze index wordt de insulinesecretie en insulinesensitiviteit bepaald. Het effect van vitamine D op de sensitiviteit was niet significant, maar suppletie leidde wel tot een toename van de insulinesecretie.
Hieruit kan geconcludeerd worden dat de bètacellen aangezet worden tot de productie van insuline. De stijging van het HbA1c was in de vitamine D-groep minder sterk dan in de calciumgroep. Het maakte overigens geen verschil of vitamine D wel of niet in combinatie met calcium werd toegediend.
Vitamine D blijkt de bètacelfunctie te verbeteren bij te zware volwassenen met een verhoogd risico van diabetes. Kortdurende suppletie leidt tevens tot een lichte verbetering van het HbA1c.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen