Vitamine D-tekort bij SLE-patiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Jonge patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE) blijken vaker een ernstig vitamine D-tekort te hebben, vooral wanneer er tevens sprake is van overgewicht. SLE-patiënten met een tekort aan vitamine D hebben bovendien meer ziekteverschijnselen.
SLE is een auto-immuunziekte waardoor in het gehele lichaam en in verschillende organen ontstekingen kunnen ontstaan. Aan de University of Texas werden 38 patiënten in de leeftijd van 5 tot 21 jaar vergeleken met ruim 200 gezonde proefpersonen.
Het aantal mensen met een ernstig vitamine D-tekort [25(OH)-vitamine D lager dan 25 nmol/l] verschilde significant tussen beide groepen. In de SLE-groep had 37% een ernstig tekort, bij de controlepersonen was dit 9%. SLE-patiënten hadden hiermee bijna anderhalf keer zoveel kans op een tekort aan vitamine D in vergelijking met gezonde mensen. Ook het lichaamsgewicht had invloed op deze relatie. Naarmate de BMI steeg, daalde de vitamine D-spiegel in de SLE-groep harder dan in de controlegroep. Lupuspatiënten met een 25(OH)-vitamine D-spiegel lager dan 50 nmol/l hadden bovendien meer last van ziekteverschijnselen dan patiënten die hogere bloedconcentraties 25(OH)D hadden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen