Vitamine E beperkt schade maagslijmvlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een proefopzet met ratten werden de effecten van orale toediening van vitamine E op het maagslijmvlies bestudeerd. De ene groep ratten kreeg een eenmalige schadelijke dosis van ‘compound 48/80’ in het buikvlies geïnjecteerd en vervolgens na een half uur oraal 50, 100 of 250 mg/kg lichaamsgewicht vitamine E. Een andere groep ratten kreeg in plaats van \'compound 48/80\' subcutaan de antioxidatieve enzymen SOD en katalase geïnjecteerd.
In beide groepen waren na drie uur in het maagslijmvlies de waarden voor glutathionperoxidase, vitamine E, vitamine C en hexosamine verlaagd en die voor myeloperoxidase, xanthineoxidase en TBARS (thiobarbituurzuur reactive substances; een maat voor oxidatieve schade) verhoogd. De ratten in de twee hoogste doseringsgroepen hadden een significante hogere concentratie vitamine E in het maagslijmvlies in vergelijking met de ratten zonder vitamine E.
De orale toediening van vitamine E voorkomt de progressie van acute schade aan het maagslijmvlies, waarschijnlijk door inactivering van vrije radicalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen