Voeding beïnvloedt groei nakomelingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het type voeding tijdens en na de zwangerschap is significant van invloed op de groei en gezondheid van de nakomelingen.

In het experiment werden negen moedermuizen willekeurig in drie groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de muizen Westerse voeding rijk aan vetten en suikers. In de tweede groep kregen ze onbewerkte voeding rijk aan vezels en in de derde groep kregen ze standaardvoeding. Ze kregen de voeding tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding. Het nageslacht volgde gedurende 4,5 weken hetzelfde eetpatroon als hun moeders. 

De nakomelingen van moeders die onbewerkte, vezelrijke voeding of een standaard eetpatroon consumeerden, hadden een hogere vetvrije massa (bot- en spierweefsel) dan nakomelingen die Westerse voeding kregen. Onbewerkte, vezelrijke voeding leidde bovendien tot een significant lagere nuchtere glucosespiegel en HbA1c (gemiddelde glucosespiegel) ten opzichte van standaard of Westerse voeding. 

Voeding geconsumeerd tijdens de zwangerschap, borstvoedingsperiode en vroege leven blijkt van invloed op de gezondheid van het nageslacht. Onbewerkte voeding rijk aan vezels verhoogt de bot- en spiermassa en verkleint de kans op hyperglycemie

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen