Voeding: zo moeder, zo dochter

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Moeders zijn de eerste informatiebron voor voeding en eetregels en spelen daarom een belangrijke rol in de eetgewoonten van hun kinderen.
Dr. Diane Baer Wilson van de Virginia Commonwealth University in de Verenigde Staten concludeerde dit uit de resultaten van haar onderzoek waarin ze 21 vrouwen interviewde.
Ze vormde zes groepen vrouwen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar en in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. Vier groepen bestonden uit Afrikaans-Amerikaanse vrouwen en twee groepen uit blanke vrouwen. Alle vrouwen waren lid van de African Methodist Episcopalian kerk en woonden in een gemeenschap met laag inkomen in South Carolina.
Uit de interviews bleek dat de oudere vrouwen in beide culturele groepen waren opgegroeid met het idee om dankbaar te zijn voor het eten zonder nadruk te leggen op het feit dat het ene product gezonder was dan het andere. In hun kindertijd mochten ze zelf niets doen in de keuken, maar ze leerden veel door hun moeder te observeren.
Bij de jongere vrouwen bleek hun huidige eetpatroon heel anders dan ze als kind hadden geleerd. Door hun drukke levensstijl en het gebruik van elektrische apparaten zoals de magnetron werden zij ontmoedigd om drie keer per dag uitgebreide maaltijden klaar te maken zoals hun moeders dat deden.
De oudere Afrikaans-Amerikaanse vrouwen zeiden dat hun moeders nooit aan de lijn deden. De jongere donkere vrouwen gaven aan dat hun moeders wel bezorgd waren of hun dochters gewicht verloren, maar niet of ze aankwamen. Jonge blanke vrouwen herinnerden van hun moeders dat ze juist altijd aan het lijnen waren.
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de rol van de volwassene moet worden gezien als een positief hulpmiddel voor gezond eetgedrag en dat het kan helpen bij het verbeteren van voedingsvoorlichting.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen