Voetballers gebaat bij training en suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement bestaande uit een mix van antioxidanten en andere nutriënten leidt tot een afname van de concentratie creatinekinase (CK) en oxidatieve stress en kan een positieve bijdrage leveren aan het uithoudingsvermogen van voetballers.
Aan de studie namen 22 mannelijke voetballers deel. Aan het begin en einde van het voorseizoen werd een maximale belastingtest gedaan waarbij de VO2max, de snelheid- en melkzuurdrempel, tijd tot het optreden van vermoeidheid, concentratie hydroperoxiden, 8-isoprostaan (marker voor oxidatieve stress) en creatinekinase werd bepaald. Een toename van CK duidt op spierschade of een verhoogde spierafbraak bij zware spierarbeid.
Na de eerste test kregen de voetballers willekeurig gedurende 20 dagen een supplement bestaande uit antioxidanten en andere nutriënten (suppletiegroep) of een middel met een vergelijkbare calorische waarde (controlegroep). Na de suppletieperiode was de VO2max, snelheid- en melkzuurdrempel en tijd tot het optreden van vermoeidheid significant verbeterd in beide groepen. Er was echter geen significante verbetering van de prestatie. Bij de personen in de suppletiegroep was de verandering in de CK-concentratie tijdens rust gedurende het voorseizoen significant lager dan bij de personen in de controlegroep. Daarnaast nam de concentratie 8-isoprostaan significant af in de suppletiegroep bij de tweede inspanningstest ten opzichte van de eerste test. In de controlegroep nam de respons juist toe. Een vergelijkbaar patroon werd gezien voor de concentratie hydroperoxiden.
Training tijdens het voorseizoen leidt tot een significante toename van de VO2max, de snelheid- en melkzuurdrempel en de tijd tot het optreden van vermoeidheid. Een mix van antioxidanten en andere nutriënten geeft bovendien een afname van creatinekinase en oxidatieve stress.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen