Zeewier: antwoord op overgewicht?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zeewier zou wel eens hét voedingsmiddel kunnen zijn in de strijd tegen overgewicht. Dit concluderen wetenschappers van de Newcastle University in het tijdschrift Food Chemistry.

Alginaten in zeewier (bestaande uit mannuronzuur en guluronzuur) zijn in staat de activiteit van enzymen te remmen. Zo ook van het enzym lipase uit de alvleesklier dat verantwoordelijk is voor de afbraak van triglyceriden (vetten).

De wetenschappers ontdekten dat alginaten van bruin zeewier de activiteit van lipase - en daarmee de vetabsorptie - tot maar liefst 75% konden verminderen. De enzymremmende werking verschilde per type alginaat. Zo bleek de remmende activiteit van het guluronzuur rijke bruine zeewier Laminaria hyperborea significant hoger dan van het grijze zeewier Lessonia nigrescens.

Alginaten worden reeds in kleine hoeveelheden toegepast in de voedingsindustrie. De wetenschappers gaan onderzoeken of alginaten ook in hogere concentraties gebruikt kunnen worden in levensmiddelen om zodoende een bijdrage te leveren aan de gewichtsbeheersing. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen