Zoetstof schadelijk voor gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De kunstmatige zoetstof sucralose breekt DNA af en verhoogt de darmpermeabiliteit. 

Sucralose is daarom veel minder onschuldig dan tot nu toe werd aangenomen. Het wordt toegepast in tafelzoetjes en is te vinden in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals in frisdranken, kauwgom, gebak en zuivelproducten. Sucralose is bestand tegen verhitting en is dus geschikt om mee te koken en te bakken. Om het effect van sucralose op de gezondheid te onderzoeken, werd de kunstmatige zoetstof toegevoegd aan humane bloedcellen. Tevens werd een experiment uitgevoerd met een nagebootst darmmodel. 

Wanneer sucralose in de darm komt, worden verschillende vetoplosbare stoffen geproduceerd waaronder sucralose-6-acetaat. Overigens bevat sucralose ook kleine hoeveelheden van deze stof als het nog niet ingenomen en verteerd is. Sucralose-6-acetaat blijkt genotoxisch (mutageen) en breekt het DNA af dat aanwezig is in lichaamscellen. Het dagelijks nuttigen van een drankje gezoet met sucralose leidt reeds tot een te hoge inname van sucralose-6-acetaat. Hierbij is de productie van deze genotoxische stof in de darm nog niet meegeteld. Tenslotte blijkt uit het experiment met het darmmodel dat sucralose-6-acetaat de tight-junctions beschadigt wat leidt tot een ‘lekkende darm’. 

De zoetstof sucralose is schadelijk voor het DNA van lichaamscellen en verhoogt de darmpermeabiliteit, zo blijkt uit de experimenten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen