Zonder ontbijt meer kans op overgewicht bij jongeren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wageningen toonde aan dat niet ontbijten in sterke mate verband houdt met overgewicht bij jongeren. Ook alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit spelen een rol van betekenis.

Van 25.176 leerlingen van de tweede en vierde klas van de middelbare school met leeftijden van 13 tot 16 jaar werden de gegevens geanalyseerd.

Het overslaan van het ontbijt bleek de belangrijkste risicofactor te zijn voor het krijgen van overgewicht. Bij de leerlingen van de tweede klas hield het overslaan van het ontbijt significant verband met een 2,2 maal grotere kans op overgewicht. Alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit hielden in deze groep significant verband met een respectievelijk 1,9 en 1,7 verhoogd risico van overgewicht. Hoe vaker het ontbijt werd overgeslagen en hoe groter de alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit was, hoe groter het risico van overgewicht aanwezig was. De leerlingen uit de vierde klas lieten vergelijkbare significante verbanden zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen