AREDS-supplement bij maculadegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Luteïne en zeaxanthine zijn een goed alternatief voor bètacaroteen in het AREDS-supplement. Het AREDS-supplement werd door de gelijknamige onderzoeksgroep samengesteld om de progressie van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie te vertragen.

Het supplement bestaat uit de antioxidanten vitamine C en E, bètacaroteen en zink. In een vervolgstudie, AREDS2, werd de meerwaarde van luteïne, zeaxanthine en omega 3-vetzuren getest. De studie werd uitgevoerd in de periode van 2006 tot 2012. Er namen 4203 personen met maculadegeneratie deel. Ze waren in de leeftijd van 50 tot 85 jaar en hadden een verhoogde kans op ernstige progressie van de aandoening. De deelnemers werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen naast het AREDS-supplement 10 mg luteïne in combinatie met 2 mg zeaxanthine, 350 mg DHA met 650 mg EPA, beiden gecombineerd of een placebo. In sommige gevallen werd bètacaroteen uit het supplement weggelaten.

Suppletie met luteïne en zeaxanthine al dan niet in combinatie met EPA en DHA had geen significante meerwaarde ten opzichte van het AREDS-supplement met daarin het bètacaroteen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen