Beschermen walnoten de botten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Plantaardige voedingsbronnen van omega 3-vetzuren zoals walnoten en lijnzaadolie hebben mogelijk een beschermend effect hebben op de botstofwisseling. De botresorptie neemt af, terwijl de botvorming op peil blijft.
In het onderzoek volgden 23 proefpersonen afwisselend zes weken lang drie verschillende diëten. Het eerste dieet was gewoon een doorsnee Amerikaanse voeding met relatief weinig meervoudig onverzadigde vetzuren, dus met weinig linolzuur (zonnebloemolie) en alfalinoleenzuur (walnoten en lijnzaadolie). Het tweede dieet was relatief rijk aan linolzuur en het derde rijk aan alfalinoleenzuur, het omega 3-vetzuur in planten.
In het onderzoek werd de botombouw (botresorptie en formatie) geëvalueerd door beoordeling van de bloedconcentraties van N-telopeptide, een afbraakproduct van het bot, en door beoordeling van bone-specific alkaline phosphatase (BSAP), een maat voor de botgroei.
De bloedconcentraties van N-telopeptide waren significant lager na het dieet rijk aan alfalinoleenzuur en in mindere mate na het linolzuurrijke dieet in verhouding tot het gemiddelde Amerikaanse dieet. Geen van de drie diëten lieten een effect zien op de BSAP.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen