Curcumine effectief bij metabool syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine verbetert de serumconcentraties van de hormonen adiponectine en leptine bij personen met het metabool syndroom.

Er werden 117 personen met het metabool syndroom willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 1000 mg curcumine of een placebo. Voor en na de suppletieperiode werden in het bloedserum de concentraties adiponectine en leptine gemeten. De gegevens van deze studie werden vervolgens voor een meta-analyse gecombineerd met de resultaten van twee eerdere studies.

Suppletie met de bioactieve stof van de kurkumaplant (Curcuma longa) leidde tot een significante toename van de adiponectineconcentratie en een significante afname van de leptinespiegel. Ook werd onder invloed van suppletie een significante verbetering gezien van de ratio leptine : adiponectine. De gunstige effecten van curcumine bleven aanwezig na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de BMI, glucoseconcentratie en het vetspectrum. Op basis van de meta-analyse bleek dat curcuminesuppletie de adiponectineconcentratie significant met gemiddeld 77% kon verhogen en de leptineconcentratie met gemiddeld 26% kon verlagen.

De beschermende werking van adiponectine is vermoedelijk te danken aan zijn gunstige effect op het vet- en glucosemetabolisme. Bovendien heeft het hormoon een antioxidatieve en ontstekingsremmende werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen