Curcumine voorkomt spierschade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine kan spierschade na inspanning  verminderen.

Er namen twintig actieve mannen aan de studie deel. Ze kregen willekeurig een gepatenteerd supplement met 200 mg curcumine of een placebo. Ze kregen dit tweemaal per dag gedurende vier dagen. Er werd gestart met suppletie 48 uur voordat de mannen een inspanningstest aflegden die bestond uit een hardloopsessie bergafwaarts. Na de test werd nog gedurende 24 uur gesuppleerd.

Twee dagen na de inspanningstest werd met behulp van MRI-scans de mate van spierschade zichtbaar gemaakt. Tevens werden spierbiopten genomen en werd de ervaren mate van pijn geregistreerd.

De mannen in de suppletiegroep hadden minder spierpijn in de benen in vergelijking met de mannen die de placebo kregen. Dit verschil was echter alleen significant voor de pijn in de dijbeenspieren. In de suppletiegroep waren significant minder mannen waarbij schade aan spierweefsel was vastgesteld met behulp van de MRI-scans. Ook werden bij de mannen die het curcuminesupplement kregen minder biomarkers voor spierschade en ontstekingen gevonden. Een significant verschil werd echter alleen gevonden voor de ontstekingsbevorderende stof interleukine-8, twee uur na de inspanningstest.

Een gepatenteerd curcuminesupplement, onderzocht door een team van het Olympic Training Centre in Barcelona, kan schade aan spierweefsel en spierpijn voor en na een intensieve inspanning verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen