Efficiënter sporten met EPA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Dagelijkse suppletie met het omega 3-visvetzuur EPA verbetert mogelijk het uithoudingsvermogen tijdens inspanning.

De Japanse wetenschappers selecteerden twintig mannen die een recreatieve sport beoefenden. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks een supplement met 3,6 gram EPA (suppletiegroep) of eenzelfde hoeveelheid gewone vetzuren (controlegroep). Tijdens een matige inspanningstest op een fietsergometer werd de maximale zuurstofopname (VO2max) bepaald. Ook werden in de rode bloedcellen de concentraties van de omega 3-visvetzuren EPA en DHA bepaald. 

Na suppletie namen de concentraties van beide visvetzuren significant toe. De toename van EPA in de rode bloedcellen ging gepaard met een evenredige afname van de VO2max. Dit betekende dat de sporters efficiënter de inspanning konden leveren en mogelijk de inspanning langer vol konden houden.

Suppletie met het omega 3-visvetzuur EPA leidt tot een gunstiger zuurstofverbruik tijdens inspanning, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen