Fenegriek verhoogt vrouwelijk libido

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met een laag libido kunnen baat hebben bij een supplement met fenegriek (Trigonella foenum-graecum).

Aan de studie namen tachtig vrouwen deel die volgens henzelf een lage seksuele drift hadden. Ze waren in de leeftijd tussen 20 en 49 jaar en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende acht weken (twee menstruatiecycli) dagelijks een supplement met 600 mg fenegriekextract of een placebo. Aan het begin en na acht weken werden de concentraties van verschillende hormonen gemeten. Ook werd informatie verkregen over het seksueel functioneren van de vrouwen door middel van het zogenaamde derogatis-interview en een zelfrapportage vragenlijst.

Onder invloed van het fenegriekextract werd een significante toename gezien van de concentratie vrij testosteron, evenals oestradiol in vergelijking met de placebogroep. Mogelijk is de toename van oestradiol een gevolg van een verhoogde activiteit van het enzym aromatase dat testosteron omzet in dit vrouwelijke hormoon. Oestradiol stimuleert de bevochtiging van de vagina en de doorbloeding. In de suppletiegroep werd bovendien een significante toename van seksuele verlangens en opwinding en een verhoogde seksuele activiteit gezien.

De wetenschappers vermoeden dat saponinen verantwoordelijk zijn voor de positieve invloed van het fenegriekextract op het seksueel functioneren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen