Flavonoïden bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek liet zien dat flavonoïden vrouwen beschermden tegen borstkanker. Het vond plaats onder vrouwen in de Long Island Breast Cancer Study Project en was de eerste keer dat een epidemiologisch onderzoek deze uitkomsten liet zien.
De onderzoekers Brian Fink, Susan Steck and Marilie Gammon van de University of North Carolina onderwierpen de gegevens van dit grote project nog eens aan een statistische analyse, nu gericht op de flavonoïden. Het risico van borstkanker was bij postmenopauzale vrouwen bij de hoogste inname van de flavonoïden 45% minder in vergelijking met de groep met de laagste inname. Vrouwen die nog niet in de menopauze waren lieten deze risicoreductie niet zien.
De onderzoekers hadden ook nog gekeken naar het type flavonoïde dat een reductie liet zien.
Voor de flavonen, flavan-3-olen en lignanen betekende dit een vermindering van 26 tot 39%. Andere flavonoïden, zoals de flavanonen, isoflavonen en anthocyanidinen hadden geen effect.
Hiermee is een lage inname van flavonoïden een nieuwe risicofactor voor borstkanker naast de bekende risicofactoren menopauze, overgewicht, erfelijke factoren en genetische mutaties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen