Fructose en witte suiker verhogen risico pancreaskanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoge inname van fructose en sucrose verhogen het risico van pancreaskanker. Dit geldt zeer waarschijnlijk in het bijzonder voor personen met insulineresistentie en die neigen naar overgewicht.
Dit bleek uit een onderzoek waarbij de gegevens van 162.150 personen werden geanalyseerd. Met behulp van een vragenlijst was informatie verkregen over de voedingspatronen. Gedurende de 8 jaar dat de deelnemers werden gevolgd werden 434 gevallen van pancreaskanker gediagnosticeerd.
Het bleek dat de 25% deelnemers met de hoogste inname van fructose een 35% verhoogde kans van pancreaskanker hadden vergeleken met de 25% met de laagste inname. Op dezelfde wijze hield een hogere inname van fruit en vruchtensappen verband met een hoger risico van pancreaskanker. Als alleen naar de deelnemers met overgewicht werd gekeken, bleek de 25% met de hoogste inname van sucrose een 46% verhoogde kans op pancreaskanker te hebben vergeleken met de 25% met de laagste inname.
Sucrose is de wetenschappelijke benaming van witte suiker en is opgebouwd uit een aan elkaar gebonden glucose en fructose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen