Gepersonaliseerde suppletie voor slapen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie is zinvol bij personen met slapeloosheid. Op basis van leefgewoonten en slaapomstandigheden kan suppletie gepersonaliseerd worden.

Aan de studie namen 160 proefpersonen met slaapproblemen deel. Voor de interventies werden leefgewoonten en slaapomstandigheden van de deelnemers in kaart gebracht. Zo werd gekeken naar voedingsgewoonten zoals de consumptie van melkproducten en groenten, beeldschermgebruik, baden, fysieke activiteiten en de frequentie van slaaponderbrekingen. Vervolgens kregen de deelnemers in willekeurige volgorde en met tussenpozen verschillende interventies aangeboden: 200 mg L-theanine per dag, 111 mg gamma-aminoboterzuur (GABA), 50 mg bladextract Apocynum venetum, 300 mg L-serine en mindfulness. 

Alle geteste voedingssupplementen verbeterden de slaap. Dit gold ook voor mindfulness. Wel bleek een interactie tussen de leefgewoonten en slaapomstandigheden en het effect van supplementen. Zo was suppletie met GABA het meest effectief bij personen die veel groenten consumeren. L-theanine was het meest effectief bij personen die melkproducten consumeerden. Bij deelnemers die regelmatig een warm bad namen, frequent zuivelproducten consumeerden en problemen met in- en doorslapen hadden, was suppletie met L-serine effectief. 

De resultaten tonen dat verschillende voedingssupplementen een gunstige invloed hebben bij slaapproblemen. Inzicht in leef- en slaapgewoonten kan bijdragen aan de keuze voor het meest effectieve supplement.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen