NAC gunstig bij PCOS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) verbetert de gezondheid van vrouwen met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). 

PCOS is een hormonale stoornis die 5% tot 10% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd treft. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot insulineresistentie, een verhoogd cholesterolgehalte, diabetes type-2 en onvruchtbaarheid als gevolg van een verminderde ovulatie

Voor de meta-analyse werden elf studies geselecteerd met in totaal 869 vrouwen met PCOS. In de studies was een vergelijking gemaakt tussen NAC en metformine of een placebo. Het diabetesmedicijn metformine wordt regelmatig gebruikt bij PCOS om de insulinegevoeligheid van lichaamscellen te verbeteren. 

Suppletie met NAC had een gunstiger effect op metabole parameters dan het medicijn metformine dat door veel suikerpatiënten wordt gebruikt. Zo leidde NAC-suppletie tot een grotere afname van het lichaamsgewicht en de BMI dan metformine. Ook ging NAC-suppletie gepaard met een lagere nuchtere insulinespiegel, een betere ratio nuchtere glucose-/nuchtere insulinespiegel en een sterkere afname van het totale cholesterolgehalte, LDL-cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte. Onder invloed van NAC daalde de nuchtere glucosespiegel significant meer dan bij gebruik van metformine of een placebo. NAC leidde tenslotte tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte ten opzichte van de placebo. Ten opzichte van metformine daalde onder invloed van NAC echter ook het gunstige HDL-cholesterolgehalte. 

NAC is een veelbelovend voedingssupplement voor de behandeling van PCOS. NAC vermindert oxidatieve stress en ontstekingen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen