Nieuwe Aziatische sarcopenie-richtlijn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel voeding centraal staat bij de preventie en behandeling van sarcopenie, ontbrak het aan een degelijke richtlijn met aanbevelingen voor de Aziatische bevolking. Inmiddels is deze richtlijn opgesteld door een samenwerkingsverband van deskundigen. 

De Asian Working Group for Sarcopenia bestaande uit deskundigen uit heel Azië en Australië verrichtte als eerste een literatuuronderzoek. Ze selecteerden uit de medische databank Medline relevante studies over spiergezondheid bij Aziatische, thuiswonende zestigplussers in de periode 2016 tot en met 2021. 

Tijdens de literatuurstudie ontdekten de wetenschappers een verband tussen ondervoeding en sarcopenie. Sarcopenie is het verlies van spiermassa bij ouderen. Zo bleek uit een studie uit Singapore dat ondervoede ouderen een twee- tot driemaal hoger risico op sarcopenie hebben ten opzichte van goed gevoede ouderen. De wetenschappers formuleerden vervolgens voedingsadviezen. Zo luidt het advies voor gezonde ouderen om dagelijks minimaal 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren. Voor kwetsbare ouderen met sarcopenie of met een verhoogd risico wordt dagelijks 1,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht geadviseerd. Als deze eiwitten onvoldoende via de voeding verkregen worden, kan eiwitsuppletie uitkomst bieden. Het gaat hierbij om kwalitatief hoogwaardige eiwitsuppletie die in ieder geval de aminozuren leucine en carnitine bevatten. Tenslotte adviseren de wetenschappers de vitamine D-status te laten bepalen. Bij personen met een tekort wordt een dagelijkse dosis van 800 IE tot 1000 IE vitamine D en soms nog hoger geadviseerd. 

Op basis van recente wetenschappelijke studies heeft de Asian Working Group for Sarcopenia consensus bereikt over de preventie en behandeling van sarcopenie. In de richtlijn is veel aandacht voor voeding. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen