Sportprestatie verbeteren met ATP en HMB

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een combinatie van adenosinetrifosfaat (ATP) en beta-hydroxy-betamethylbutyraat (HMB) stimuleert de spieropbouw en voorkomt prestatievermindering bij overtraining. De resultaten van de studie werden gepresenteerd door dr. Jacob Wilson tijdens het jaarcongres van de International Society of Sports Nutrition.

HMB is een metaboliet van het essentiële aminozuur leucine. Het vervult een belangrijke rol bij de synthese van eiwitten. In de studie kregen goed getrainde atleten gedurende 12 weken dagelijks 3 gram HMB, 400 mg ATP of een combinatie van beide.

De resultaten lieten onder invloed van HMB een toename zien van de spiermassa, spierkracht en prestatie. Ook bleek dat suppletie met HMB prestatievermindering bij overtrainde atleten kon voorkomen. Suppletie met ATP leidde eveneens tot een toename van kracht en de prestatie en verminderde bovendien vermoeidheid. Suppletie met beide stoffen liet een synergistisch effect zien.

Volgens de onderzoekers kan een supplement met zowel ATP als HMB effectief zijn om de spiermassa en sportprestatie van atleten te verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen