Tomatensap bij overgewicht en ontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Tomatensap kan ontstekingsreacties verminderen bij vrouwen met overgewicht.

Er werden 106 vrouwen met overgewicht verdeeld in een interventie- en controlegroep. Ze kregen gedurende 20 dagen dagelijks 330 ml tomatensap of water. In het bloed werden ontstekingsstoffen bepaald.

In vergelijking met de controlegroep en het begin van de studie nam de concentratie van de ontstekingsmarkers IL-8 en TNF-alfa significant af na 20 dagen consumptie van tomatensap. Dit effect bleef echter beperkt tot vrouwen met overgewicht (BMI 25-30 kg/m2), en werd niet gezien bij obese vrouwen (BMI ≥30 kg/m2). Bij de obese vrouwen werd echter wel een daling van de ontstekingsmarker IL-6 concentratie gezien ten opzichte van de controlegroep.

Tomatensap vermindert ontstekingsreacties bij vrouwen met overgewicht en obesitas. Dit effect wordt vermoedelijk bewerkstelligd door de hoge concentratie lycopeen in tomatensap. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen