Overgewicht door omega 6

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vetzuursamenstelling tijdens de zwangerschap is van invloed op het gewicht van het kind. Zo blijkt dat kinderen eerder kans hebben op overgewicht wanneer de moeder meer omega 6-vetzuren in het bloed heeft tijdens de zwangerschap.

De omega 6-vetzuren, vooral het linolzuur, worden voor een belangrijk deel geleverd door zonnebloemolie en margarines. De omega 3-vetzuren zijn vooral in vette vis te vinden zoals zalm en haring.

In een Engelse studie werd de vet- en spier- en botmassa bepaald van bijna 300 kinderen op vier- en zesjarige leeftijd. Bij de moeders was reeds aan het einde van de zwangerschap bloed afgenomen waarin de vetzuursamenstelling was bepaald.

Kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een hoge omega 6-vetzuurconcentratie had, hadden significant meer vetmassa op vier- en zesjarige leeftijd. De omega 3-status van de aanstaande moeder had daarentegen geen invloed op de vetmassa van het kind, maar droeg wel significant bij aan de spier- en botmassa van het kind. De omega 6-vetzuurconcentratie had overigens geen invloed op de spier- en botmassa.

De resultaten suggereren dat omega 3-vetzuren - in tegenstelling tot de omega 6-vetzuren - een gunstige invloed hebben op de lichaamssamenstelling van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen