Remming oxysterolen door antioxidanten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vorming van oxycholesterolen, oxidatieproducten van cholesterol in hoog bewerkte voedingsmiddelen van dierlijke herkomst is al jaren onderwerp van wetenschappelijke studies. De inname van oxycholesterol wordt als schadelijk voor de gezondheid gezien. Bij hart- en vaatziekten wordt een verband met geoxideerd LDL-cholesterol verondersteld. Relatief hoge concentraties oxycholesterolen worden gevonden in eipoeder, eruit bereide eierkoeken en in leverworst. Oxidatieproducten van plantaardige sterolen, bijvoorbeeld van bètasitosterol, zijn minder goed bestudeerd.
Aan de Universiteit van Hongkong en aan het Heman Institute of Science and Technology in China werd de oxidatie van cholesterol en bètasitosterol in modelproeven vergeleken. Tevens werd de invloed van antioxidanten op het oxidatieproces onderzocht. Oplossingen van cholesterol of bètasitosterol in spekvet, maisolie of olijfolie werden gedurende 2 uur bij 180 graden Celsius verhit. Beide sterolen bleken thermisch onstabiel. Van beide srtolen was 75% na deze periode geoxideerd. De snelheid van oxidatie en de vorming van oxidatieproducten was vergelijkbaar. Uit cholesterol vormde zich 7-ketocholesterol, 7 alfa-hydroxycholesterol, 7 bèta-hydroxycholesterol, 5,6 alfa-epoxycholesterol, 5,6 bèta-epoxycholesterol. Uit bètasitosterol vormde zich 7-ketositosterol, 7 alfa-hydroxysitosterol, 7 bèta-hydroxysitosterol, 5,6 alfa-epoxysitosterol en 5,6 bèta-epoxysitosterol.
De toevoeging van groenethee-extract, vitamine E of van de bioflavonoïde quercetine was in hoge mate effectief in de vertraging van de oxidatie van de sterolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.