Superdosering vitamine D heft tekort op

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een eenmalige hoge dosering cholecalciferol (vitamine D3) kan binnen 2 dagen de vitamine D-spiegel herstellen van patiënten met een tekort aan deze vitamine.
Aan de studie namen 25 patiënten deel met een vitamine D-tekort (lager dan 50 nmol/l). Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar en verbleven gedurende minimaal 2 dagen op de intensive care afdeling. Via een voedingsinfuus kregen ze eenmalig 540.000 IE cholecalciferol (suppletiegroep) of een placebo (placebogroep) toegediend.
De gemiddelde stijging van de vitamine D-concentratie was 62,5 nmol/l in de suppletiegroep. De hoogste vitamine D-concentratie die bereikt werd was 160 nmol/l. Bij 2 patiënten werd nauwelijks effect gesorteerd. Hun vitamine D-spiegel was maximaal 2,5 nmol/l en 17,5 nmol/l. Een verhoogde calciumconcentratie in het bloed en de urine als gevolg van vitamine D-suppletie werd overigens niet geconstateerd. Binnen 7 dagen steeg de calciumspiegel met slechts 0,10 mmol/l in de placebogroep en 0,15 mmol/l in de suppletiegroep, terwijl de geïoniseerde (vrije) calciumconcentratie met respectievelijk 0,11 mmol/l en 0,05 mmol/l toenam. De concentratie van het parathyroïdhormoon nam met respectievelijk 19 pg/ml en 28 pg/ml af. De actieve vorm van vitamine D nam alleen significant toe in de suppletiegroep.
Een eenmalige hoge vitamine D-dosering kan binnen 2 dagen een tekort aan deze vitamine opheffen zonder noemenswaardige bijwerkingen zoals hypercalciëmie en hypercalciurie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen