Supplementcombi voor beter slapen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met gehydrolyseerd caseïneconcentraat in combinatie met L-theanine verkort de inslaapduur en verbetert de slaapkwaliteit.

Specifiek gaat het om 'alfa-s1-caseïne tryptisch hydrolysaat', een concentraat van alfa-s1-caseïne, gehydrolyseerd met het enzym tryptine. Alfa-s1 caseïne is een melkproteïne, dat vooral in geitenmelk voorkomt. L-theanine is een aminozuur dat voorkomt in groene thee en sommige paddenstoelen.

Aan het onderzoek namen 39 gezonde proefpersonen deel. Ze kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van een maand een supplement of een placebo met een tussenperiode van een week. Het supplement bestond uit een capsule met 150 mg  gehydrolyseerd caseïneconcentraat en 50 mg L-theanine. Het supplement werd een uur voor het slapen ingenomen. Met behulp van de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) werden veranderingen in het slaappatroon vastgesteld.

Suppletie van de combinatie leidde tot een significant betere score op de PSQI. Onder invloed van suppletie vielen de deelnemers significant eerder in slaap (gemiddeld een half uur eerder). Ook nam de slaapduur significant toe met gemiddeld 45 minuten. Dit ging gepaard met een significante verbetering van het functioneren gedurende de dag.

Eerdere studies toonden dat gehydrolyseerd caseïneconcentraat rustgevende eigenschappen heeft mede vanwege een verlaging van de cortisolspiegel. Ook van L-theanine werd reeds aangetoond dat het de slaap verbetert.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen