TG-vorm in visoliesupplementen geeft beste opname

Vanwege de vele gezondheidsbevorderende effecten van visolie is er nu ook research gedaan naar de beste opneembaarheid van de verschillende vormen van omega 3-vetzuren. Hooggeconcentreerde supplementen met een goede opneembaartheid helpen problemen met therapietrouw te ondervangen.
Voor het eerst is er nu een vergelijkend onderzoek gedaan naar de verschillen in effectiviteit van de diverse supplementvormen. Drie geconcentreerde supplementen met onderscheidelijke verbindingen van de omega 3-vetzuren werden vergeleken: als ethyl ester (EE), als vrije vetzuren (FFA) en als natuurlijke triglyceriden (TG). Deze werden bovendien vergeleken met een placebo-olie, gewone visolie en kabeljauwleverolie.
Twee weken lang slikten 72 vrijwilligers dagelijks ongeveer 3,3 gram EPA plus DHA. Het effect van de suppletie werd gemeten aan de hand van veranderingen in de EPA- en DHA-spiegel in het bloed.
Vergeleken met de gewone visolie was de biologische beschikbaarheid van de TG-vorm 124% terwijl die van de EE-vorm op slechts 73% bleef steken. De FFA-vorm verschilde in biologische beschikbaarheid met 91% van de onbewerkte visolie.
Visoliesupplementen waarin de omega 3-vetzuren gebonden zijn aan natuurlijke triglyceriden (TG) zijn dus qua opname superieur ten opzichte van andere supplementvormen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr. Jorn Dyerberg, de Deense onderzoeker, die aan de wieg stond van de ontdekking van de heilzame werking van de visvetzuren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+