Theesupplement verbetert geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een groenethee-extract in combinatie met L-theanine (een aminozuur uit theebladeren) kan het geheugen verbeteren.
Aan de studie namen 91 personen met een lichte cognitieve beperking deel. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De 13 mannen en 32 vrouwen in de suppletiegroep (gemiddelde leeftijd 58 jaar) kregen gedurende 16 weken dagelijks 1680 mg van deze theecombinatie. De 12 mannen en 34 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar kregen een placebo. Het effect van de behandeling werd bepaald aan de hand van geheugentesten. Daarnaast werd bij 24 personen een EEG gemaakt.
Suppletie leidde tot een lichte verbetering van de score op herkenningstaken. Bij personen met een lichte mentale achteruitgang verbeterde het geheugen en de aandacht significant. Bij 24 personen werd na een eenmalige toediening van de theecombinatie of een placebo ieder uur een EEG gemaakt. Drie uur na suppletie namen de thetagolven in de hersenen significant toe in diverse hersengebieden (temporale, frontale, parietale en occipitale gebied) wat duidt op een toename van de cognitieve alertheid.
De resultaten van de studie wijzen erop dat een combinatie van groene thee-extract met L-theanine mogelijk zinvol is bij personen met een lichte cognitieve beperking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen