Twee miljard mensen met zinktekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Volgens deskundigen van Oregon State University is zinkdeficiëntie een wereldwijd probleem. Zo werd berekend dat ongeveer 2 miljard mensen over de hele wereld te weinig zink met de voeding binnenkrijgen.
Toch is er, ondanks de erkenning van de hiermee gepaard gaande symptomen, tot op heden nog niet zo veel aandacht geweest voor het probleem van zinkdeficiëntie. Dit komt onder andere omdat er geen nauwkeurige methoden bestaan om de zinkstatus bij mensen vast te stellen. Ook is er nog weinig bekend over de mechanismen die bij de opname van dit mineraal een rol spelen.
De resultaten van recente studies baren echter zorg wat betreft de impact van een tekort aan zink voor de gezondheid. Het zou namelijk met een verhoogd risico van uiteenlopende chronische ziekten, waaronder kanker, gepaard gaan. Zo is aangetoond dat een tekort aan zink de vatbaarheid voor infectieziekten vergroot en het immuunsysteem verzwakt. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat zink essentieel is voor de bescherming tegen oxidatieve stress en het herstel van genetische schade. Gevonden werd dat zelfs een lichte zinkdeficiëntie al tot stijging van de DNA-schade kan leiden. Dit gegeven legt vervolgens de link tussen zinkdeficiëntie en een verhoogd risico van kanker.
Er zijn veel studies uitgevoerd waarin naar de relatie tussen zink en prostaatkanker werd gekeken. Dit omdat de prostaatklier één van de hoogste lichaamsconcentraties zink bevat. Hierbij werd gevonden dat de ontwikkeling van prostaatkanker met een snelle daling van de zinkconcentratie in het prostaatweefsel gepaard ging. In sommige studies werd dan ook gesuggereerd dat het verhogen van de concentratie zink in het prostaatweefsel mogelijk tegen prostaatkanker helpt beschermen of bij de behandeling ervan inzetbaar is. Daarnaast bestaan er ook vermoedens dat de inname van zink met de risico's van slokdarmkanker, borstkanker, en hoofd- en nekkankersoorten verband houdt.
Een tekort aan zink komt veel voor in ontwikkelingslanden. Maar ook in de VS zou er volgens de experts voor 12% van de bevolking een risico van zinkdeficiëntie bestaan. Voor ouderen zou dit percentage zelfs 40% bedragen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen