Verband tussen omega-3 en slaap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De concentratie van omega 3-visvetzuren in het bloed is bij volwassenen geassocieerd met de slaapduur.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van 1314 volwassenen die deelnamen aan de NHANES 2011-2012 studie. Het betrof zowel mannen als vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Van de deelnemers was informatie beschikbaar over de serumspiegels van de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Tevens waren gegevens bekend over het slaappatroon van de proefpersonen. 

63% van de deelnemers had een normale slaapduur overeenkomend met 7 tot 9 uur per nacht. Van de proefpersonen had 29% een kortere slaapduur (minder dan 5 uur per nacht) en 5% had nog minder nachtrust. Bij personen met een (zeer) korte nachtrust was de totale concentratie omega 3-visvetzuren in het bloed significant lager dan bij deelnemers met een normale slaapduur. Ditzelfde gold voor de afzonderlijke concentraties van EPA en DHA. Er werd geen verband gevonden tussen de vetzuurspiegels en inslaapproblemen of andere slaapstoornissen

Dit is niet het eerste onderzoek waarin een verband gevonden wordt tussen de omega 3-vetzuurspiegels en het slaappatroon. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat een adequate bloedspiegel van de visvetzuren leidt tot een betere slaap. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen