Vitamine C en E voor sporters

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Sporters kunnen baat hebben bij het slikken van een supplement met vitamine C en E. Deze voedingsstoffen versterken het antioxidatieve afweersysteem van het lichaam door de vorming van vrije radicalen te verminderen.
Dit bleek uit een studie onder veertien basketbalspelers die 35 dagen lang maximaal trainden. De helft van de groep slikte gedurende deze trainingsperiode dagelijks 500 mg vitamine C en 150 mg vitamine E. De overige sporters namen elke dag een placebo in. Voor aanvang en na afloop van de onderzoeksperiode werd bij alle proefpersonen bloed afgenomen.
In de placebogroep daalde de vitamine E-spiegel en de glutathionperoxidase-activiteit door de intensieve training. Tegelijkertijd nam de lipidenperoxidatie toe. In de suppletiegroep was de vitamine C- en E-spiegel en de glutathionperoxidase-activiteit aan het einde van de trainingsperiode hoger dan aan het begin en ook hoger dan in de placebogroep. Daarnaast was de mate van lipidenperoxidatie juist kleiner. Niet werd aangegeven of de verschillen statistisch significant waren.
Tijdens maximale inspanning neemt de oxidatieve stress toe, mogelijk door een groter zuurstofverbruik, maar vitamine C en E-suppletie is in staat een deel van deze extra gevormde vrije radicalen weg te vangen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen