Wokken? Kies de juiste olie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Aan broccoli worden beschermende effecten toegeschreven vanwege zijn hoge gehalten aan glucosinolaten, flavonoïden, vitaminen en mineralen. Een nieuwe studie onderzocht het effect van wokken met verschillende soorten olie op deze waardevolle voedingsstoffen.
In de rauwe broccoli werd de hoeveelheid glucosinolaten, polyfenolen, vitamine C en de diverse mineralen (kalium, natrium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink en koper) gemeten. Vervolgens werd de broccoli gebakken in verschillende oliën: olijfolie, extra vierge olijfolie, zonnebloemolie, pindaolie, sojaboonolie en saffloerolie.
De resultaten lieten zien dat de invloed van wokken op de gehalten aan polyfenolen en vitamine C groter is dan op de hoeveelheid glucosinolaten en mineralen. Wokken met extra vierge olijfolie, sojaboonolie, pindaolie of saffloerolie leidde niet tot een afname van de hoeveelheid glucosinolaten wanneer deze vergeleken werden met de hoeveelheden in rauwe broccoli. Het vitamine C-gehalte was na wokken met extra vierge olijfolie of zonnebloemolie gelijk aan die in de rauwe broccoli. Wanneer gebakken werd in de andere oliën bleek dit gehalte te dalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.