Zink effectief bij verkoudheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge dosis zink in de vorm van zuigtabletten vermindert significant de duur van een verkoudheid. Dit blijkt uit een meta-analyse.

Er werden drie studies geanalyseerd met een totaal van bijna tweehonderd proefpersonen waarbij zink vergeleken werd met een placebo. In de studies werden zuigtabletten met zink (als -acetaat) toegediend in een dosis van maar liefst 80 tot 92 mg.

Suppletie met zinkzuigtabletten leidde in vergelijking met de placebo tot een significant kortere duur van neus- en keelklachten waaronder een verstopte neus (-37%), een loopneus (-34%), niezen (-22%), schrale keel (-33%), keelpijn (-18%), heesheid (-43%) en hoesten (-46%). Ook leidde zinksuppletie tot een significante vermindering van spierpijn met 54%. Suppletie was niet van invloed op koorts of hoofdpijnklachten.

Het voordeel van zuigtabletten boven andere toedieningsvormen is dat de zinkconcentratie bij zuigtabletten vooral hoog is in het aangedane gebied van de keelholte. Daarnaast oefent zink ook zijn werking uit in andere gebieden zoals de neus. De zuigtabletten in een dosis van minimaal 80 mg per dag kunnen vanaf de eerste verkoudheidsdag gedurende twee weken gegeven worden zonder noemenswaardige bijwerkingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen