Afvallen met CLA?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Na een periode van weinig calorieën neemt door geconjugeerd linoleenzuur (CLA) de stofwisseling tijdens rust toe. Het helpt echter niet om op gewicht te blijven na het afvallen.
Dit is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Aan een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie deden 26 mannen en 28 vrouwen mee met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar en een body mass index (BMI) van 28. Gedurende drie weken kregen zij een voeding met maar 500 kcal per dag. Hierna kregen ze gedurende dertien weken dagelijks 1,8 gram CLA, 3,6 gram CLA of een placebo.
Door het lage calorische dieet verloren de deelnemers gemiddeld 7% van hun lichaamsgewicht. Ook werd de stofwisseling tijdens rust vertraagd en daalde het glucose- en insulinegehalte en de hoeveelheid vetzuren in het bloed. Daarnaast nam de hoeveelheid vrije vetzuren, glycerol en het bètahydroxybutyraatgehalte toe. Door bètahydroxybutyraat vermindert de spierafbraak.
Na dertien weken CLA bleek dat deze vetzuren geen invloed had op de gewichtstoename. Wel nam in beide experimentele groepen de vetvrije massa toe door CLA, ongeacht de gewichtstoename en de lichamelijke activiteit. Doordat de vetvrije massa weer was toegenomen door CLA was ook de stofwisseling tijdens rust toegenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen