Afvallen? Stop met frisdrank!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wie wil afvallen moet als eerste stoppen met het drinken van frisdrank. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen.

Onderzoekers van de Harvard University voerden een meta-analyse uit. Er werden twintig studies geselecteerd met kinderen en twaalf met volwassenen. In totaal betrof het 200.000 proefpersonen.

Bij ieder extra blikje frisdrank van 360 ml dat de kinderen dagelijks tot zich namen, nam de BMI binnen een jaar met 0,06 kg/m2 significant toe. Volwassenen namen hierdoor met 0,12 kg tot 0,22 kg significant toe in lichaamsgewicht. Wanneer kinderen minder frisdrank consumeerden nam de BMI met gemiddeld 0,15 kg/m2 significant af binnen een jaar.

Volgens de onderzoekers zijn er diverse redenen voor de gewichtstoename door frisdrank. Frisdrank bevat een hoog suikergehalte, terwijl de voedingswaarde laag is. Bovendien leidt de consumptie van frisdrank niet tot een verzadigd gevoel waardoor er evengoed een normale hoeveelheid calorieën bij de maaltijden wordt geconsumeerd. Daarnaast is aangetoond dat fructose of fructose-glucosestroop in frisdrank leidt tot een toename van buikvet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen