Ashwagandha ondersteunt krachttraining

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extract van de wortels van Withania somnifera, beter bekend als het Ayurvedische medicijn Ashwagandha, ondersteunt het effect van een krachttrainingsprogramma.

Er namen 57 ongetrainde mannen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar deel aan de studie. Ze kregen willekeurig gedurende acht weken tweemaal per dag 300 mg Ashwagandha-wortelextract of een placebo. Alle deelnemers volgden een krachttrainingsprogramma. Aan het einde van de studie werden diverse parameters bepaald waaronder de spierkracht en het spierherstellend vermogen. 

Mannen die het Ashwagandha-extract kregen hadden na acht weken significant meer spierkracht in vergelijking met de mannen in de placebogroep. Dit bleek onder andere uit het gewicht dat de mannen konden liften op de bench press (gemiddeld 46 kg in de suppletiegroep versus 26 kg in de placebogroep). Ook leidde suppletie met het extract tot significant meer toename van de spiermassa van de arm- en borstspieren in vergelijking met de placebo. Suppletie met het wortelextract van Ashwagandha had nog meer gunstige effecten. Zo trad er onder invloed van het supplement minder spierschade op, was er een grotere toename van de testosteronspiegel en een significant grotere afname van het percentage lichaamsvet.

Suppletie met een wortelextract van Ashwagandha heeft bij krachttraining een gunstig effect op de spiermassa en verbetert het spierherstellend vermogen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen