BCAA’s geen meerwaarde bij herstel?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Na intensieve training heeft een sportdrank met BCAA’s (branched-chain amino acids) en koolhydraten geen meerwaarde boven een sportdrank met alleen koolhydraten. Tot de BCAA’s worden drie essentiële aminozuren gerekend, te weten leucine, isoleucine en valine.

Aan de studie namen dertig getrainde mannen deel. In de eerste week werden diverse metingen uitgevoerd. In de daaropvolgende week voerden de mannen op drie opeenvolgende dagen tien sets van vijf herhalingen van kniebuigingen met halter (barbell back squat) uit. Na 48 uur ondergingen ze opnieuw diverse testen. Direct na de krachttraining en 24 uur later kregen de mannen 600 ml kraanwater met BCAA’s (3 gram leucine, 1 gram isoleucine en 2 gram valine) en koolhydraten of 42 gram koolhydraten.

In beide groepen was er een vergelijkbare afname in sportprestaties. Onder invloed van de krachttraining nam de concentratie van myoglobine in het bloedserum significant toe. Myoglobine is een zuurstofdragend eiwit dat in hoge concentraties aanwezig is in de spieren. Ook leidde inspanning tot een significante toename van spierpijn. Er werd tussen beide groepen geen verschil gezien voor wat betreft deze parameters.

In tegenstelling tot eerdere studies tonen de resultaten dat suppletie met BCAA’s geen meerwaarde heeft tijdens krachttraining. Mogelijk komt dit door beperkingen in de studieopzet. Zo was de totale koolhydraatinname niet gestandaardiseerd. Dit gold ook voor de inname van het totaal aantal kilocalorieën.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen