Betere conditie door multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een multi van gemiddelde sterkte verbetert de fietsconditie van oudere duuratleten.
Aan de studie namen 16 oudere atleten deel die willekeurig werden verdeeld in twee groepen. De atleten in de suppletiegroep kregen gedurende 21 dagen een multi, de anderen kregen een placebo. Na afloop van de suppletieperiode moesten de atleten gedurende 10 minuten op een hoge intensiteit fietsen op een ergometer. 24 tot 48 uur na deze sessie voerden de atleten een maximale isometrische contractie (MVF) uit direct na een inspanningstest en dezelfde 10 minuten durende fietstest. Voor en na het optreden van vermoeidheid werd de MVF gemeten van de kniestrekkers. Tevens werd de EMG-activiteit van de vastus medialis, vastus lateralis (dijbeenspieren) en de biceps femoris (hamstrings) bepaald.
De MVF van de kniestrekkers was na de inspanningstraining bij de atleten in beide groepen evenveel verminderd. Dit ging gepaard met een significante afname van de EMG-activiteit in beide groepen waarbij de afname in de suppletiegroep minder was. De fietsconditie daalde in beide groepen significant na de inspanningstest maar daalde in de suppletiegroep significant minder. De vermindering van de conditie ging gepaard met een toename van de activiteit van de vastus lateralis.
In beide groepen neemt de fietsconditie af na het uitvoeren van een inspanningstest, maar blijkt onder invloed van suppletie significant minder af te nemen. Toediening van vitaminen en mineralen kan daarom bij oudere atleten zinvol zijn om de conditie op peil te houden na optreding van vermoeidheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen