Genisteïne bevordert gezondheid botten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met het fyto-oestrogeen genisteïne heeft een gunstig effect op de gezondheid van de botten.
Dit bleek uit een studie met 389 postmenopauzale vrouwen met osteopenie en een botmineralendichtheid (BMD) - gemeten in de hals van het bovenbeenbot - van minder dan 0,795 g/cm2. De studie begon met een periode van 4 weken waarin alle deelnemers op een dieet met een laag gehalte soja en vetten werden gezet. Hierna kregen ze willekeurig verdeeld gedurende 2 jaar 54 mg genisteïne per dag of een placebo. In de tabletten van beide groepen zaten calcium en vitamine D.
Aan het einde van de behandelperiode bleek dat de BMD gemeten in de wervelkolom en het bovenbeenbot van de deelnemers die waren gesuppleerd met genisteïne waren gestegen. Dit in tegenstelling tot de gedaalde BMD in de placebogroep. Daarnaast lieten de deelnemers die waren gesuppleerd met genisteïne dalingen zien in de urineconcentraties pyridinoline en deoxypyridinoline. De concentraties botspecifieke alkalinefosfatase en een insuline-achtige groeifactor I (IGF-I) in het bloed van deze personen waren gestegen.
Genisteïne bleek geen invloed te hebben op de dikte van het baarmoederslijmvlies. In de genisteïnegroep stopte 19% van de deelnemers met de behandeling vanwege bijwerkingen in het maagdarmkanaal tegen 8% in de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen