Jonge rijst rijk aan bioactieve stoffen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Rijst die nog niet volledig tot wasdom is gekomen, is rijk aan bioactieve stoffen en kan interessant zijn voor de ontwikkeling van functional foods.
Aan de universiteit van Taiwan werden 2 rijstsoorten gekweekt waarvan tijdens de groei de bioactieve stoffen werden bepaald. De onvolgroeide rijstkorrels waren significant rijker aan polyfenolen en flavonoïden dan volledig ontwikkelde korrels. De jonge rijst bleek rijk aan alfatocoferol (vitamine E), gammatocotrienol, alfatocotrienol en vezels.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat veel bioactieve stoffen zich bevinden in de zemelen en het omhulsel van de rijstkorrel. De gezondheidsbevorderende stoffen zijn sterolen, gamma-oryzanol, tocoferolen, tocotriënolen en fenolverbindingen. Tevens blijken rode en paarse rijstzemelen een natuurlijke bron van fytonutriënten. Andere studies hebben aangetoond dat de concentratie van anthocyanen in zwarte rijst overeenkomt met concentraties die gevonden worden in bosbessen en bramen.
Afgaande op het hoogste gehalte van bioactieve stoffen, concluderen onderzoekers dat de rijstkorrels tussen de 15e en 18e dag na de bloei het gezondst zijn omdat dan de voedingswaarde van dergelijke producten toeneemt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.